Σουηδία και Δανία οι πρώτοι νέοι εξαγωγικοί προορισμοί ελληνικού ροδάκινου, προσπάθειες για αραβικές χώρες και Μ. Βρετανία

Πέμπτη, 19 Μάρτιος, 2015 - 11:00
Σουηδία και Δανία οι πρώτοι νέοι εξαγωγικοί προορισμοί ελληνικού ροδάκινου, προσπάθειες για αραβικές χώρες και Μ. Βρετανία

Σε συμφωνία για την εξαγωγή νωπών ροδάκινων στις αγορές της Σουηδίας και της Δανίας έχει έρθει η Ο.Π. Ημαθίας και σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Πρόεδρός της κ. Χρήστος Γιαννακάκης σε λίγο πρόκειται να υπογραφούν και οι απαιτούμενες συμφωνίες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας εξηγεί, για να έχουν αίσια έκβαση οι προσπάθειες αυτές οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια των αγορών αυτών. Επίσης θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές σε σχέση με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην σκανδιναβική αγορά. Παρόμοιες προσπάθειες για εξαγωγές από τον Ιούνιο γίνονται και για τις αγορές των Αραβικών χωρών αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας. Αγορές στις οποίες όπως μας εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης εξάγαμε προ 30ετίας.

Μιλώντας τηλεφωνικά με τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται στη Δανία, μας ανέφερε σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για εξαγωγές με σκοπό να αποκατασταθεί μέρος του κενού που έχει δημιουργηθεί από το ρωσικό εμπάργκο: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο ή εύκολο. Θα πρέπει να δουλέψεις. Δεν σημαίνει ότι όταν υπογράψουμε ένα συμβόλαιο η προσπάθεια σταματάει και ξεκινάμε τις εξαγωγές».

Και προσθέτει: «Το νωπό ροδάκινο δεν είναι ούτε αυτοκίνητο, ούτε ορυκτά ούτε κομπόστα. Θα πρέπει οι ξένες αγορές να αποδεχτούν την ποιότητά σου. Άρα εμείς θα πρέπει να στείλουμε τα δείγματα κατά την έναρξη της παραγωγής. Να έρθουν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις μας. Κάποιοι μάλιστα θα έρθουν το επόμενο διάστημα κατά την διεξαγωγή της έκθεσης Freskon στην Θεσσαλονίκη (23-25 Απριλίου) και κάποιοι αργότερα. Η καταρχήν συμφωνία και βούληση για εξαγωγές σε Σουηδία και Δανία όμως έχουν εκδηλωθεί. Στο νωπό ροδάκινο δίνουμε τιμές κάθε εβδομάδα. Εάν λοιπόν έχεις ένα συμβόλαιο και δεν είσαι ανταγωνιστικός σε σχέση με τον Ισπανό ή τον Ιταλό προμηθευτή σου πολύ απλά δεν φορτώνεις».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις ποσότητες που θα εξαχθούν στην Σκανδιναβία και κατά πόσο αυτές μπορούν να καλύψουν το κενό της Ρωσίας ο κ. Γιαννακάκης μας απαντά: «Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για ποσότητες. Οι ποσότητες που θα εξάγουμε σε Σουηδία και Δανία δεν θα έχουν καμία σχέση πάντως με τις εξαγωγές που πραγματοποιούσαμε στην Μόσχα. Οι αγορές αυτές είναι μικρές πληθυσμιακά. Επίσης, τα ιταλικά και τα ισπανικά προϊόντα είναι βαθιά ριζωμένα στις σκανδιναβικές αγορές και οι Σκανδιναβοί είναι ευχαριστημένοι με τη συνεργασία που έχουν μέχρι σήμερα μαζί τους. Οπότε ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με αυτές τις χώρες».

Και καταλήγει: «Αυτές τις δύο αγορές τις είχαμε πριν από 25 χρόνια και πρέπει σιγά - σιγά να τις ανακτήσουμε. Αντίστοιχες κινήσεις και προσπάθειες έχουμε κάνει στις αγορές των αραβικών χωρών, της Μεγάλης Βρετανίας κ.α».